top of page
Yazarın fotoğrafıatesdiyet

Tercih Listenizde Yer Alan Beslenme ve Diyetetik Bölümünü Tanıyın!

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2020

Hayatımızın en stresli zamanlarından biri, belki de ilkidir üniversite sınavına hazırlandığımız sene. Mesleğimize karar vereceğimiz yolda attığımız ilk adım; büyüdüğümüzü fark ettiğimiz ilk an. Uykusuz geçen geceler, istediğimiz bölümde olmak için canla başla çalıştığımız günleri, açıklanan sınav sonuçları sonucu başlayan tercih telaşı izler. Zaman geçtikçe ne kadar tatlı telaşlar olarak aklımızda kalsa da doğru mesleği kendimiz için doğru bölümü seçmiş olmayı dileriz hep. Tercih döneminin başlaması nedeni ile Beslenme ve Diyetetik Bölümünü ve Diyetisyenlik mesleğini anlattığımız bir yazı yazmak istedik bu hafta!


Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Beslenme ve Diyetetik bölümü, yaptığı bilimsel çalışmalar ve vereceği danışmanlık hizmetleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan; toplumun sağlıklı gelişimine katkı veren; hastalıkların beslenme tedavilerinde diyet planlaması yapan; araştırma, eğitim ve bilimin ışığında, insan ve besinin birlikte olduğu her alanda aktif rol alan kişileri yetiştiren bir bölümdür.

Beslenme ve Diyetetik Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda aldıkları MF puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlar.


Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kimleri Yetiştirir?

Öncelikle diyetisyenler ve diyetisyenlik mesleği ile ilgili sosyal medyadan gördüğümüz, takip ettiğimiz her şeyi unutmanızı istiyoruz. Çünkü sosyal medyadan sizlere yansıyan diyetisyenlik kavramı ile gerçekler ne yazık ki birbirini tamamlamıyor. Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümleri öncelikli olarak birinci basamak sağlık çalışanları yetiştirmeyi hedefler.

Birinci basamak sağlık çalışanı olarak yetişen diyetisyen, yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla, ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve etik değerlere sahip, bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmeti sunan kişidir.


Bölüm Dersleri Neleri Kapsar?

Her üniversitenin dönem müfredatları farklı olabilir, üniversitelerin web sitelerinden ders programlarına ulaşmanız mümkün. Ama bölümde, Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplum Beslenmesi ve Toplu Beslenme Sistemleri olmak üzere 4 Ana Bilim Dalı yer alır, müfredat ise bu 4 Ana Bilim Dalının temelini oluşturacak derslerden oluşur.


Çalışma Alanları Neler?

Eminiz ki her Beslenme ve Diyetetik adayı özel sektörde çalışmayı, kendine bir ofis açmayı hayal eder. Hatta sadece bu amaçla bölümümüzü yazacak olan üniversite adayları bile vardır. Öncelikle Özelde Diyetisyen olmak veya bir kliniğe sahip olmak göründüğü kadar kolay değildir. Diyetisyenliğin bu alanı kolay yollara başvurarak ve diyetisyen mesleğinin tanımından, etikten uzaklaşarak tüccarlığa dönüştürülebilecek bir alan olduğu için daha fazla rağbet görür. Bu alanda etikten ve bilimsellikten uzaklaşmamış, before-after fotoğrafları, detoks tarifleri vs. gibi paylaşmamış birinci basamak sağlık çalışanı olduğunu unutmayan, para kazanma amacıyla hastalarının sağlığını riske atmayan çok az meslektaşımız bulunur. Bu yollara başvurmamanız için diyetisyen olarak tecrübe sahibi olmadan bir özel klinik açmamanızı öneririz.


Fakat korkmayın diyetisyenlik mesleği sadece bu alandan ibaret değildir. Kurumlarda personelin tüketeceği yemekler, yoğun bakım hastasının tüpünden verilecek olan mama, bir diyabet hastasının öğünleri, bazı pediatrik metabolizma hastalıklarının beslenme tedavisi, toplu beslenme sistemlerinde çalışan personellerin eğitimlerinin sorumluluğunu alacak kişi yine bizleriz. Kimi alanda yönetici, kimi alanda eğitimciyiz. Ama en önemlisi hepimiz birer sağlık personeliyiz.


Her Beslenme ve Diyetetik Bölümünün 4. sınıf öğrencileri mesleki stajlarını zorunlu olarak yapmak durumundadırlar. Bu stajlar mezun olduğunuzda çalışmayı seveceğiniz alana yönelmeniz için bir diyetisyenin çalışabileceği her alanı gözlemleyeceğiniz fırsatlar sunar. Diyetisyenlik mesleği bizlere Kurum Diyetisyenliği, Toplum Sağlığı Diyetisyenliği, Erişkin ve Pediatrik Klinik Diyetisyenliği gibi farklı alanlarda da çalışma imkanı sunar.


Yüksek Lisans ve Akademik Kariyer

Beslenme ve Diyetetik bölümü, öğrenciyken veya iş hayatınızda sürekli kendinizi güncellemek ve geliştirmek zorunda olduğunuz bir alan. Sürekli okumaya ve yeni bilgilere, bilime açık olmanız gerekiyor. Yüksek lisans, uzman bir diyetisyen olmak adına bilimi bir öğrenci olarak tekrar ettiğiniz bir eğitim öğretim dönemidir. Yurt içinde üniversitelerin yüksek lisans programlarına, not ortalamanız, ALES ve YDS puanlarınız ile başvurabilir, üniversitelerin kendi bünyelerinde açtıkları bilim sınavı ve mülakatından yeterlilik alarak yüksek lisansa kabul edilebilirsiniz.

Yüksek Lisansı başarıyla tamamlamış her Uzman Diyetisyen, üniversitelerde öğretim üyesi olmanın ilk adımını atmış olur. Artık neredeyse her üniversitenin Beslenme ve Diyetetik bölümü olduğu için, öğretim görevlisi olmak adına bütün adımları başarı ile tamamlayan kişiler üniversitelerin akademik kadrolarında yer alabilmektedir.

Sevgili meslektaş adaylarımız umuyoruz ki bu yazımız sizler için açıklayıcı olmuştur. Bu süreçte para kazanma amacı ile değil, doğru ve dürüst çalışacağınız, severek yapacağınız mesleklere yönelmenizi öneririz. Unutmayın ki seçtiğiniz meslek severek yapacağınız bir meslek olduğunda size başarı getirecektir.


Aklınıza gelen soruları sormak için mail adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Başarılarınızın devamını dileriz.

440 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page